Kirkeklokken i Vanløse Kirke

Kirkeklokken i Vanløse Kirke er én stor klokke, som bruges til at markere gudstjenester og kirkelige handlinger og til at angive bestemte tidspunkter på dagen (solopgang og -nedgang).  

Før søndagens højmesse, ringes der tre adskilte ringninger af nogle minutters varighed hver. Sidste ringning efterfølges af bedeslag, der består af tre gange tre enkeltslag, der indleder selve højmessen. Den manuelle ringning styres af vores kirketjener via et panel i våbenhuset. 

Inskription på klokken:

VIVIS VOCO - MORTUOS PLANGO - FULGURA FRANGO
De levende kalder jeg til mig - de døde begræder jeg - lynene tæmmer jeg

Kirkeklokken i Vanløse Kirketårn

Kirkeklokken i Vanløse Kirketårn

 

Videofortællinger fra tårnet

I 1974 blev den manuelle klokkeringning erstattet med en halvautomatisk løsning. Kirketjener Britt Vangsbæk viser den lille boks frem, der erstattede klokkeren.

I dag er det automatikken, der sørger for klokkeringningen, men sådan har det ikke altid været. Kirketjener Britt Vangsbæk viser rundt i klokketårnet på Vanløse Kirke.

Kirketjener Britt Vangsbæk viser "volumenknappen" til kirkeklokken frem. Det er ikke ligemeget, om skodderne er åbne eller lukkede, når klokken ringer, og der sørges omhyggeligt for, at f.eks. en times kimning ikke tager pippet fra folk!

 

Klokken blev brugt til at ringe freden ind i 1945 


På befrielsesaftenen den 4. maj 1945 samledes brødrene Erik og Svend Andreasen sammen med masser af andre Vanløseborgere ved linje 13’s endestation. Folk var ude af dem selv af glæde.


91-årige Erik Andreasen husker, da han som 16-årig stod sammen med sin bror Svend på taget af en af sporvognene. Rundt omkring hørtes kirkeklokker, der ringede freden ind, men brødrene undrede sig over, hvorfor Vanløse Kirke ikke også ringede med klokkerne. Erik og Svend hoppede derfor ned fra taget, krydsede Ålekistevej og ringede på hos præsten. Den residerende kapellan Dam-Henriksen tog straks brødrene med op i kirketårnet, hvor de i dagens helt særlige anledning fik lov til at ringe med klokkerne. ”Vi hang i snorene. Efter 10 min var vi trætte”, siger Erik Andreasen. ”Men vi fik ringet freden ind i Vanløse.” Og sådan blev freden ringet ind i Vanløse takket være de to vakse brødre Erik og Svend Andreasen.


I anledningen af 75 året for befrielsen, aflagde Erik Andreasen endnu en gang Vanløse Kirke et aftenbesøg og sørgede for klokkeringningen.