Lysekronerne i Vanløse Kirke

 

Ny belysning og vægfarver 

I samråd med arkitekterne Marianne Tuxen og Charlotte Felding blev kirkens lys og vægfarver ændret i 2014. Opgaven var at friske kirkerummet op og give rummet dets hvælv tilbage. Det store gitter i loftet med 96 spots fra 1984 blev fjernet og erstattet af 6 + 2 unikke lysekroner. Det tidligere tøndehvælvs amatur fra 1984 blev nedtaget og væglamperne i kirkerummet sløjfet. Væggene i kirkeskibet blev samtidigt malet hvide med grå detaljer og tøndehvælvsfarven blev tilbageført (fra en mørk koboltblå farve ) til hvid. 

Læs mere om kirkerummets vægfarver

 

De nye lysekroner

De 6 store lysekroner er tegnet specielt til kirken af arkitekt Marianne Tuxen og udført af Okholm Lighting. De er monteret over stolerækkerne, så udsynet til korets glasmosaikker bevares. Ophænget er let, så lysekronerne se ud som om de svæver i kirkerummet.  Selve lyset fra lysekronerne rettes både ned og op, så kirkens hvælv bliver ganske let belyst, mens 80% af lyset peger ned på stolerækkerne, så man  kan læse teksterne i salmebøgerne. På hver side af orglet er der placeret 2 enkelte lysekroner i messing, så korsangerne kan læse deres noder. 

Ifølge Marianne Tuxen er lyset det, som skaber det symbolske bideled mellem det himmelske og det jordiske.  Det er tænkt ind i lys-laget, der skal give en fornemmelse af himmel i rummet, De små felter med lys i lysekronerne, er skabt som små stjerner på himlen. 

De nye lysekroner har medført en stor energibesparelse, idet forbruget i kirkerummet er gået fra 10.000W til 1500W efter montering af de nye LED lamper.

 

Lysekronernes symbolik

Marianne Tuxen udtaler i forbindelse med projektet: "Kirker er fyldt af symboler, og der er derfor lagt mange symboler ind i lysekronen. Der er en ide med selve formen på lysekronen, samt antallet af ringe.

Lysekronen består af tre 12 kantede ringe inde i hinanden. De er fremstillet i tre forskellige materialer: aluminium, kobber og bruneret kobber. De tre 12 kantede ringe rører ved hinanden. De symboliserer treenigheden og kan ikke skilles ad, ligesom faderen, sønnen og helligånden ikke kan skilles ad. De tre materialer understreger treenigheden.

Det er op til hver enkelt at beslutte, hvem der omslutter hvem. For mig, er det faderen - den store ring i aluminium, der omslutter sønnen og helligånden - de mindre ringe i messing og bruneret kobber".

Selve tallet 12 symboliserer de 12 disiple/apostle, de 12 stammer i Israel, og de 12 måneder i kalenderen.

 

Foto af lysekronerne i Vanløse Kirkerum fra alteret

Foto af lysekronerne i Vanløse Kirke